Alkohol och träning – så funkar det

Här är några av de saker som händer med din kropp – och påverkar din träning – när du konsumerar alkohol. Dagen efter natten före är din motoriska förmåga långt från toppformen. Även tankekraften är försämrad – två anledningar till varför du bör undvika träningsformer där du måste fatta snabba beslut och ha en väl fungerande motorik. Tennis och andra racketsporter eller lagsporter som fotboll eller innebandy är därför inte att rekommendera när alkoholen är på väg ut ur kroppen.

Sämre sömn – sämre träning

Sprit gör även att du sover sämre och du blir du extra trött och håglös. Dessutom kan orolig och avbruten sömn göra att produktionen av stresshormoner ökar. Detta minskar musklernas förmåga att reparera sig och växa till.

Alkohol som intas efter träningen har också en negativ effekt. Även en mindre mängd försämrar resultatet avsevärt. Forskning visar att personer som dricker alkohol efter ett träningspass får en större styrkenedsättning i musklerna jämfört med personer som dricker vatten eller juice.

Även fettförbränningen blir sämre med sprit i kroppen, Har man promillen i blodet så tar kroppen energi från alkoholen och minskar förbränningen av fett. Kroppen fylls istället med tomma kalorier.

Vätskebrist försämrar resultatet

Alkohol leder även till vätskebrist, något som självklart är negativt för träningsresultatet. Förklaringen till detta är att alkohol försämrar produktionen av ämnet ADH, som minskar mängden urin. Ju mer alkohol du dricker, desto mer uttorkad blir du. Och då ökar risken för kramp och olika former av muskelskador.

När du är bakfull så försämras även träningens effektivitet. Du får minde kolhydratdepåer som musklerna behöver för att skapa ny energi. Kroppen bränner alltid kolhydraterna efter alkoholen. Men sedan är det dags för kolhydraterna att förbrännas, och eftersom du har druckit sprit så är de färre. Detta leder till att du kommer att orka träna en kortare stund.

Långsammare reaktioner med sprit i kroppen

Ännu en negativ konsekvens med intag av alkohol kombinerat med träning är att du får längre reaktionstider. Mindre mängder går oftast att kompensera, men dricker du mycket så kommer dina reaktionstider att försämras. Inte bra när du spelar squash med polarna.

Summa summarum: det finns ett flertal skäl att avstå från alkohol före och efter träningen. Sprit och sport hör inte ihop.

Vill du du må bättre, men har problem att hitta en väg bort från dåliga vanor? Hjälp finns! Välkommen till hadegott.se – din nya resurs för ett hälsosammare liv. Kost, träning, mental hälsa, sömn – här kan du få matnyttiga tips som lyfter både kropp och själ. Tänk på din hälsa och ha de gott!