Träna hemma med hantlar

Ibland kan det vara svårt att komma igång ordentligt med träningen. Du vill förändras men det finns alltid något som ställer sig i vägen för att din träning ska komma igång ordentligt.

För många fungerar det bättre att träna hemma – man behöver inte skaffa träningskort och släpa sig iväg till gymmet. Om du tränar i hemmets sköna vrå så behöver du dessutom inga tunga och skrymmande redskap – för vardaglig träning går det lika bra med hantlar.

Hantlar fungerar utmärkt hemma

För att kunna bygga upp ny styrka hemma räcker det med hantlar, och förklaringen till detta är inte så svår att förstå. När du tränar hemma med hantlar så kan du komma åt alla de muskler du behöver träna och utöva de flesta av de övningar som du behöver för att nå de mål du har med träningen. Hantlar är dessutom bra för att de går att justera och du kan anpassa belastningen.

För att bygga muskler måste du utsätta kroppen för en belastning som den inte upplevt tidigare. Och det behöver inte betyda att du byter till ett tyngre par hantlar. Det kan exempelvis handla om kortare pauser, högre intensitet eller mer explosiva lyft. Men vilket sätt du än når belastningen så vill du att den ska öka under tiden du tränar. Ökar du belastningen så kommer kroppen garanterat att bli starkare och du bygger muskler.

Så kan du träna med hantlar hemma:

Inled med basövningar och styrka. Dessa övningar är enkla rörelser som knäböj, marklyft, bänkpress med mera, alla perfekta att göra med hantlar som den där extra belastningen. För att du ska förbättra din styrka och uthållighet så är dessa övningar grundläggande – inte minst för att de ingår i de flesta andra övningar. Lägg sedan gärna till rörelser för armar, axlar och mindre muskler. Men utan en bra koll på basövningarna så blir det ingen bra hemmaträning.

  • Var inte rädd för vikten.

Vad innebär då detta till synes enkla påstående? När du har hittat den rätta tekniken i basövningarna så kan du lägga på med vikt, men du kanske är osäker på din kapacitet och är rädd att det blir för tungt. Då är det viktigt att släppa respekten för vikten, känner du att du har ett övertag så kommer de tyngre hantlarna inte att bli skrämmande. Då tvekar du inte heller att ladda på mer vikt när din kropp behöver det. Visa respekt för övningarna – inte för hantlarnas vikt.

  • Ät bra och vila ut.

Sömnen och maten är alltid grundläggande för ett bra träningsresultat. Sömn och rikligt med näring är nödvändigt – både för att du ska orka träna och för att din kropp ska kunna ta till sig slitet. Så länge du äter och sover bra så kan träningen vara ganska oregelbunden och slumpmässig.Om du slarvar med mat och motion kommer resultaten att utebli och du kommer att tappa motivationen. Ett bra tips är att lägga upp ett kostschema och inte sitta uppe och kolla på TV hela nätterna.

Vill du du må bättre, men har problem att hitta en väg bort från dåliga vanor? Hjälp finns! Välkommen till hadegott.se – din nya resurs för ett hälsosammare liv. Kost, träning, mental hälsa, sömn – här kan du få matnyttiga tips som lyfter både kropp och själ. Tänk på din hälsa och ha de gott!