Festtips: catering med smörgåstårta

Självklar på dop, bröllop och begravning. Älskad i ett halvt sekel! Med drygt 50 år på nacken är ett bra festtips: catering med smörgåstårta!

Vigseln har sin kritvita klänning, dopet inslagna sparbössor i paket och begravningen har sina givna psalmer. En hel del skiljer livets stora högtider åt men en sak har de gemensamt - smörgåstårtan!

Det finns idag massor av goda recept på olika sorters smörgåstårtor. Allt från rostbiff på toppen, till svala skaldjur och självklart vegetariska alternativ. Du som väljer att beställa smörgåstårta via catering gör en smart val. Då kan du få i princip vilka smaker du vill och slipper dessutom göra jobbet!

Smörgåstårtan en svensk uppfinning

I tv-serien Solsidan rynkar Palle, bror till den populära huvudkaraktären Anna, på näsan åt smörgåstårta på begravning. Varför måste det alltid serveras smörgåstårta på begravning undrar han?

För att det är en svensk klassiker och gott såklart! För smörgåstårta blir väl aldrig fel? Nix, det är precis det som är själva grundidén bakom det här bakverket. Eller ska vi säga maträtten?

Smörgåstårtan är en svensk uppfinning och Gunnar Sjödahl ses av många som smörgåstårtans fader.

I mitten av 1960-talet hade Gunnar Sjödahl fixat i ordning landgångar på löpande band. Både till dop, bröllop och begravning. Nu fick han en idé och ville skapa något nytt. En tårta som skulle signalera fest mer än en den platta smörgåsen som landgången är. Tårtan skulle ändå inte stjäla för mycket uppmärksamhet med tanke på att den serveras på högtider med starka känslor.

Allt började i Östersund

Gunnar Sjödahl skapade då en tårta med ostkräm i botten och skaldjur som fyllning. Han tänkte att det borde vara något många kunde gilla. Han penslade den med grädde och strösslade sen sidorna omsorgsfullt med strössel av smördeg. Smaker som var mjuka, snälla och neutrala för gommen.

När den unge konditorn var klar med sitt koncept 1965 började han så småningom sälja och servera smörgåstårtan på det anrika Wedemarks konditori i Östersund. Trots de goda och milda smakerna var han rädd för att den pampiga tårtan skulle skrämma bort kunderna, som var vana att köpa en vanlig smörgås.

Gunnar Sjödahl skar upp sin nyskapade smörgåstårta i slanka bitar och det föll kunderna på läppen! En bit smörgåstårta var ett format som verkligen gick rakt in i hjärtat på Svensson.

12 000 smörgåstårtor! Så många smörgåstårtor sålde konditoriet redan första året som den fanns till försäljningen. Det här var en för bra idé för att stoppa. I dag har var och varannan mumsat smörgåstårta. Inte bara en, utan upprepade gånger. Det går knappt att hitta en blågul tårtspade som inte skurit genom lager av fyllning i den klassiska svenska smörgåstårtan.

Variera i all oändlighet

Avokado, kesella, kvarg och passionsfrukt till kallskuret. Under åren har smörgåstårtan ändrats.. Det finns ingen gräns för hur långt den kan fortsätta att utvecklas.

Sedan några år tillbaka testar fortfarande smörgåstårtans fader, Gunnar Sjödahl på nya recept. Det sägs att han bland annat testar att baka smörgåstårta med rostade cashewnötter och för att skruva upp smaken lägger han till lite chili. Han putsar och filar på sin skapelse, allt för att fortsätta ligga i tiden. Det är en av de stora förtjänsterna med just smörgåstårta, att har du ätit en, har du minsann inte ätit alla!

Vad väljer du helst? Vegetarisk? Skinksmak, räkor, rullad ostskiva, laxrosor eller helt veganska pålägg?

Våra bröd och mackor har genomgått stora förändringar de senaste åren med smörgåstårtan är i stort sett samma form och koncept som tidigare. Vi äter den då och då men inte så ofta att vi hinner tröttna. Och grundreceptet fungerar än. Smörgåstårtan är lätt att ta till sig samtidigt som den signalerar högtid.

På denna sida hittar du fler tips om catering: www.cateringsödertälje.nu

16 Feb 2020

Vill du du må bättre, men har problem att hitta en väg bort från dåliga vanor? Hjälp finns! Välkommen till hadegott.se – din nya resurs för ett hälsosammare liv. Kost, träning, mental hälsa, sömn – här kan du få matnyttiga tips som lyfter både kropp och själ. Tänk på din hälsa och ha de gott!