Tandhygienister hjälper till och förebygger

Har du fått en kallelse till tandhygienisten? Vad skiljer tandläkaren och tandhygienisten åt? Läs vidare för att få veta skillnaden mellan yrkena och vad hygienisten kan hjälpa till med.

Har du fått en lapp med texten “välkommen till tandhygienisten för den årliga tandkontrollen”? Kanske blivit förvirrad och funderat över att det är ju tandläkaren man går till för att kontrollera tänderna? I många delar av Stockholm som Solna, Bromma, Huddinge med flera har man börjat tänka nytt.

En tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård och det är i huvudsak det som den årliga kontrollen innebär. De ser över tänderna och passar på att ta bort eventuell tandsten och plack när man är på besöket. Skulle något behöva åtgärdas så bokas en ny till tid till en tandläkare som fixar det. Ska man besöka en tandhygienist i Bromma kan man rådfråga dem om bra produkter för tandhälsan. De är erfarna när det kommer till tandvårdsrelaterade produkter som hjälper till att förbättra munhälsan.

Be om kostnadsförslag

För många kan tandvård vara en kostnadsfråga. Då kan det vara bra att veta att ett besök hos tandhygienisten kan vara billigare än ett besök hos tandläkaren. Skulle man tveka om kostnaden inför ett besök hos tandvården är ett tips att kontakta dem innan besöket. De kan då uppskatta vad det kostar och det finns möjlighet att få en avbetalningsplan om man behöver. Det finns även ett årligt tandvårdsbidrag från Försäkringskassan att tillgå. Det dras automatiskt av på räkningen för att minska kostnaden för alla patienter.

14 May 2021

Vill du du må bättre, men har problem att hitta en väg bort från dåliga vanor? Hjälp finns! Välkommen till hadegott.se – din nya resurs för ett hälsosammare liv. Kost, träning, mental hälsa, sömn – här kan du få matnyttiga tips som lyfter både kropp och själ. Tänk på din hälsa och ha de gott!