Hur ofta ska man gå till optikern?

Ärftliga sjukdomar kan vara en anledning till försämrad syn. Har du glasögon eller kontaktlinser så går du regelbundet hos optikern men hur ofta ska man egentligen kontrollera sin syn?

Under uppväxtåren kontrolleras synen planerat på besök vid BVC och senare av skolsköterskan. Är det någon misstänkt synnedsättning eller liknande så skickar sköterskan vidare till optiker eller ögonläkare, lite beroende av ålder och misstänkt fel. Ofta upptäcks nedsatt eller försämrad syn under dessa undersökningar och när skolplikten är över och du går ut i arbetslivet är ansvaret mer ditt eget. Du märker om din syn förändras eller du har andra problem med ögonen och bokar självmant tid hos optiker eller ögonläkare. Om du fått en bedömning och använder glasögon eller kontaktlinser är du vanligtvis inskriven hos en optiker som påminner dig om när det är dags att göra nästa undersökning.

Olika i olika fall

En årlig synundersökning av optiker rekommenderas till de som fortfarande växer, dvs de som är upp till arton år, de som är över 65 år samt de som använder kontaktlinser. Rekommenderad frekvens med undersökning vartannat år gäller för ungdomar upp till arton år som ej har något synfel samt för dig som är 40-65 år utan känt synfel. Intervallen där emellan dvs 18-40 år räcker det med undersökning vart tredje år om du inte själv misstänker eller upplever problem med synen. Använder du kontaktlinser dygnet runt så behövs kontroller lite oftare än de som enbart använder dagtid, rekommendationen är då var sjätte månad. Det är alltid enklast och mest lättillgängligt att undersöka synen hos din optiker och hen kan vid behov skicka dig vidare till ögonläkare.

Behöver du undersökas mer

Om du varit hos optikern och de inte hittar orsaken till problemet du upplever eller om de önskar utreda din syn eller dina ögon ytterligare får du besöka en ögonläkare. Här görs grundligare undersökningar och de har både annan utbildning och annan utrustning än din optiker. Du kan komma till ögonläkaren via remiss, men du kan också boka ditt besök själv. Ögonläkaren hjälper dig med synnedsättning, om du exempelvis har torra och kliande ögon. De kan upptäcka om du har förändringar i gula fläcken eller besvär med dina tårkanaler. De undersöker även och kan hjälpa dig vidare med grön- och grå starr eller om du har fått en vagel i ögat eller så kallad blefarit. Är du orolig eller bekymrad över din syn? Boka då en kontroll. Vi tipsar denna webbsida för kontroll: https://www.ögonläkarestockholm.nu

26 Apr 2020

Vill du du må bättre, men har problem att hitta en väg bort från dåliga vanor? Hjälp finns! Välkommen till hadegott.se – din nya resurs för ett hälsosammare liv. Kost, träning, mental hälsa, sömn – här kan du få matnyttiga tips som lyfter både kropp och själ. Tänk på din hälsa och ha de gott!